Menu

Звертаємо увагу власників сертифікатів на право на земельну частку (пай)!

 

Полтавська обласна військова адміністрація нагадує, що відповідно до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 05.06.2003 року № 899-IV у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Тобто, маючи сертифікати на право на земельну частку (пай), але не маючи зареєстрованого права приватної власності на земельну ділянку ви не являєтесь власником.

Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (у разі необхідності формування) за заявою відповідної ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

Право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цих прав. Для належного оформлення свого права приватної  власності нагадуємо алгоритм дій:

  1. Звернутися до органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки з відповідною заявою про надання дозволу на виготовлення «Технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)» ;
  2. З отриманим дозволом на розробку документації із землеустрою звернутися до землевпорядної організації (юридичної особи чи фізичної особи-підприємця), що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи сертифікований інженер-землевпорядник, який є відповідальним за якість робіт із землеустрою з метою виготовлення документації, реєстрації земельної ділянки та отримання витягу з Державного земельного кадастру;
  3. Звернутися до органу місцевого самоврядування з заявою про затвердження «Технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)»;
  4. З рішенням про затвердженням та Витягом з Державного земельного кадастру звернутися до державного реєстратора, нотаріуса або Центру надання адміністративних послуг для реєстрації права приватної власності на земельну ділянку.

Якщо власник сертифікату помер, то спадкоємцям необхідно насамперед визнати порядок спадкування сертифікату на право на земельну частку (пай), а потім починати виконувати алгоритм дій зазначених вище.

Пам’ятайте, що земля є основним національним багатством нашої держави і володіння нею чи користування повинно бути раціональним та відповідальним!

За кваліфікованою консультацією з даного питання можна звернутися до Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної військової адміністрації.

вгору